Galeri

uzayda ilk selfie

Uzayda Çekilmiş İlk Selfie

Uzay yürüyüşü sırasında selfie çekmek, astronotların en keyif aldığı işlerden biri! Yukarıdaki fotoğraf, uzayda çekilmiş ilk özçekimdir (selfie). 1966 senesinde, ondan üç sene sonra Ay’a ilk defa ayak basacak insanlar arasında olan Buzz Aldrin tarafından Dünya yörüngesindeki bir uçuşta çekilmiştir. Aldrin, o anları şöyle anlatıyor: “Geminin dışında öylece duruyordum. Dünya’ya baktım. Nasıl da kıvrılıyordu… Altımızda bulutlar vardı. Acaba bir fotoğraf …

Devamını gör »

Doctor Who’nun 70’lerden Yeni Set Fotoğrafları Ortaya Çıktı

Radio Times Arşivi’ndeki hazineler, Zaman Lordu’nun baş düşmanları olan Master ve Davros hakkında bize biraz daha bilgi veriyor. 60. yıl dönümünü kutlayan Radio Times, Doctor Who ile ilgili ender bulunan bir yayının 3.’sünü hayranlarla buluşturdu. Paylaşılan görseller, bizleri 50 yıl geriye götürerek yeni şeyler keşfetmemizi sağladı. Tarih 24 Mart 1973, Cumartesi. BBC One, Jon Pertwee‘nin Doktor olarak oynadığı altı bölümlük …

Devamını gör »
ayin jeojik haritasi

Ay’ın Ayrıntılı Jeolojik Haritası

Ay’ın ilk kez çıkarılmış jeolojik haritasına bakıyorsunuz. Bu çalışma, uydumuzun bilinen tüm yüzey yapılarını ve peyzaj formlarını gösteriyor. Ay hakkında ayrıntılı jeolojik bilgi içeren harita ihtiyacı, Ay’a bir üs kurma çalışmaları kapsamında gerekliydi. Bu nedenle NASA, Lunar Planet ve Jeoloji Araştırmaları Merkezi (USGS)‘den bilim insanları, ortak bir çalışmayla uydumuzun bilinen tüm yüzey yapılarını ve peyzaj formlarını gösteren jeolojik haritasını oluşturmayı …

Devamını gör »
saturn - cassini kapak

Cassini’nin Bize Bıraktığı Muhteşem Bir Hatıra

Halkalarıyla birlikte Satürn’ün bu muhteşem görüntüsü, Cassini‘den bize hediye kaldı. Eğer dikkatli bakarsanız, sağdaki F-Halkası’nın hemen dışındaki küçük uydu Pandora’yı görebilirsiniz. Küçük, düzensiz şekilli uydunun çapı sadece 81 kilometre. Daha iyi görebilmemiz için parlaklığı 2 kat artırıldı. Bu fotoğraf, 12 Ağustos 2017’de Cassini tarafından çekildi. Çekim sırasında sonda, Pandora’dan yaklaşık 1,1 milyon ve Satürn’den de 935.000 kilometre uzaktaydı. Cassini, Ekim …

Devamını gör »
foundation konsept cizimler roland emmerich

Roland Emmerich’in İptal Edilen Vakıf’ından Konsept Çizimler

Şu sıralar Apple dizi uyarlaması ile bolca konuşulan Isaac Asimov‘un Vakıf Serisi, yıllar boyunca pek çok yapım şirketinin iştahını kabarttı. Ancak değişken karakterleri, zamansal sıçramaları, kesitli anlatıları ve uzak gelecek betimlemeleriyle hem yönetmenlerin hem de senaristlerin gözünü korkutuyor, yapım şirketlerini geri adım atmaya zorluyordu. Öyle ki, zaman içinde pek çok proje ya başlamadan iptal edildi ya da ilerleyen safhalarda işin …

Devamını gör »
bilimkurgu silah

BIlimkurgunun En Güçlü Silahları

Bilimkurgu, gezegendeki en popüler eğlence türlerinden biri. Kitaplardan filmlere, TV dizilerinden çizgi romanlara kadar birçok medyayı içinde barındırıyor. Sanatta bilimkurgunun 1620’de Johannes Kepler’in romanı Somnium ile başladığına inanılıyor. Tabii, bilimkurgu türünün ne zaman başladığı konusunda muhtemelen bir ton tartışma olduğunun farkındayız, ancak Jon Guttman’ın Somnium’un neden ilk olduğuna dair açıklaması gayet inandırıcı: “Efsanelerin ve mitolojinin arasından, ilk kez hangi kitabın …

Devamını gör »

Evreni Simüle Etmek: Modern Kozmolojinin Bize Kattıkları ve Gelecek

Evren, akıl almaz büyüklükteki bir yapıdır. Bugüne kadar bu yapının ne kadar büyük, uçsuz bucaksız ve karmaşık olduğuna dair birçok farklı açıdan yaklaşıp, birçok perspektif sunduk. Ancak buna rağmen modern kozmolojinin ve bilimin bu yapıyı modern bilgisayarları kullanarak simülasyon üzerinde yeniden yaratabiliyor olması birçoklarına şaşırtıcı gelebilecektir. Öyle ki, kozmologlar son 20 yıldır bilgisayarlı Evren modellemeleri yapabilmektedirler. Görselde, bunu başarmamızı sağlayan en meşhur …

Devamını gör »
james bond

James Bond Filmlerinden 10 Bilimkurgusal An

James Bond, 50 yılı aşkın bir süredir en sorunlu durumlardan genellikle sadece bir silahla, bir smokinle veya bir martini ile çıkmayı başarmıştır. Dünyanın en iyi gizli ajanı, maceralarında az da olsa teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı da biliyor. Görünmez otomobillerden katil uydulara, hatta sualtı şehirlerine kadar standart bir casustan süper casusa dönüştü ekranda. Mayıs ayında açıklanan bilgiler ışığında 25. Bond filmi 2019 …

Devamını gör »

Dünya Bir Nötron Yıldızı Kütlesine Sahip Olsaydı

İlk bakışta fotoğrafta neyin olup bittiğini anlamayabilirsiniz. Dikkatli bakın, göreceksiniz. Bizler, cisimlerin görünümlerinin ve şekillerinin “içsel özellikleri” olduğunu varsayarız; çünkü yaşadığımız mezo-boyutta karşılaştığımız cisimler uzay-zamanı dikkate değer miktarda bükmezler. Dolayısıyla onlardan yansıyan ışık pratik olarak dümdüz bir rota izleyerek gözümüze ulaşır; yol boyunca eğilip bükülmez. Bu nedenle o cisimlerin üretildikleri veya sahip olduğu şekli olduğu gibi görürüz. Ancak eğer ki …

Devamını gör »
İthaki Bilimkurgu Klasikleri Galerisi

İthaki Bilimkurgu Klasikleri Galerisi

“İstikbal göklerdedir.” Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yukarıdaki sözünü kendine motto edinen Bilimkurgu Klasikleri Dizisi, İthaki Yayınları’nın son yıllardaki en kapsamlı ve titiz çalışmalarından biri. Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, Arthur C. Clarke, Frank Herbert, Stanislaw Lem, Ursua K. Le Guin, H.G. Wells, Alfred Bester gibi türün ölümsüz isimlerine yer verilen dizide, bazısı dilimize ilk kez kazandırılan eserler de bulunuyor. …

Devamını gör »