Evreni Yönetin: Universe Sandbox²

Kendi yıldız ve galaksi sisteminizi oluşturup, yönetmek mi istiyorsunuz? Ya da kütle çekiminin cisimlere etkisini kendiniz mi test etmek istiyorsunuz? O zaman doğru yere geldiniz.

Saturn vs Neptune
Satürn’ün yörüngesine giren Neptün.

Universe Sandbox, bir tür interaktif uzay ve kütle çekim simülasyonudur. Bu simülasyonda farklı boyutlardaki gök cisimlerinin kütlesi, çapı, yoğunluğu, albedosu gibi özelliklerini kontrol ederek uzay-zaman içerisindeki evrimlerini gözlemleyebilirsiniz. Bir sistem yaratırken dilerseniz, UY Scuti, Proxima Centauri ve Güneş gibi bilinen gerçek gök cisimlerini kullanabilirsiniz. Dilerseniz de kendi yarattığınız gök cisimlerini kullanırsınız. Simülasyon içerisine galaksilerden nebulalara, kara deliklere, kuyruklu yıldızlara, aylara ve hatta küçük objelere kadar (basketbol topu, futbol topu vb.) birçok cisimden yararlanmanız mümkün.

Kendi sisteminizi yaratmak yerine Kepler Sistemi gibi bilinen sistemleri keşfedip, oralarda değişiklikler de yapabilirsiniz. Hala etkilenmediniz mi? Dünya’nın eğimini değiştirerek gezegeni buz devrine sokmanız ya da Mars gibi gök cisimlerinin atmosferine önce karbondioksit daha sonra su ekleyerek dünyalaştırmanız (terraforming) bile mümkün. Bu da yeterli değilse Samanyolu’nun 85.000 katı çapta bir kara delik yaratıp yörüngesine bilinen en büyük yıldızlardan olan VY Canis Majoris’i koyup, etrafında daha bir tur tamamlayamadan yıldızın, yaşlanıp ölmesini bile seyredebilirsiniz!

Terraformed Mars
Mars’ın jeokimyasını ve eğikliğini şekildeki gibi değiştirip su gezegeni haline getirdiğimiz bir görüntü.

Simülasyonun tasarımcısı Dan Dixon, Mayıs 2008’de Universe Sandbox 1.0’ın çıkışına kadar bu proje üzerinde 15 yıldan fazla çalıştı. Sürümleri geliştirirken Dixon, birçok firma değiştirdi. Şu an, birçok astronom ve matematikçi bu simülasyonun arayüzü ve görselleri üzerinde çalışıyor.  Şimdilik sadece Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinde mevcut ve herhangi bir konsolda (Playstation, Xbox, Nintendo vb.) desteklenmiyor.

Simülasyon, henüz tamamlanmamış olmasına rağmen yeni sürümü, astronomik gelişmeler ile birlikte sürekli güncelleme halindedir. Örneğin Yeni Ufuklar’ın Plüton’a ulaşması ardından Plüton’un jeolojisi güncellendi. Kısaca, simülasyonun özellikleri ve kalitesi gün geçtikçe geliştiriliyor.

Saturn Information

Özetle her bilimkurgu ve astronomi severin arşivinde bulunması gereken bir yapımdır.

Yazar: Pedram Türkoğlu

Anatomi araştırmacısı, tıp doktoru, bilim yazarı, yaban hayatı fotoğrafçısı.

İlginizi Çekebilir

P. D. James kapak

Polisiyenin Kraliçesi: P. D. James

Polisiye roman yazarı ve kamu görevlisi olan Phyllis Dorothy James, 3 Ağustos 1920’de Oxford’da gelir …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et