Caesar’ın Değişimi: Maymunlar Gezegeni için Savaş

War for the Planet of the Apes, Matt Reeves tarafından yönetilen ve yine Matt Reeves ile birlikte Mark Bomback tarafından yazılan 2017 yapımı bir devam filmi. Maymunlar Gezegeni üçlemesinin finali olmasının yanında bazı rivayetlere göre dördüncü filmin de öncüsüdür. Sequel olsun veya olmasın Hollywood tarihindeki en başarılı ve en kaliteli üçlemelerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Lord of the Rings ve King Kong’dan aşina olduğumuz, şimdi ise Caesar’a can veren CGI ustası, Hollywood’un yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Andy Serkis yine başrolde. Diğer yandan her biri muazzam oyunculuklar sergileyen kuyruksuz maymunların (apes) yanında, seriye son filmle katılan ve herkesin gönlünü kazanan Bad Ape rolündeki Steve Zahn‘ı da es geçmemek gerek. Albay rolündeki Woody Harrelson‘la yapılan bir röportajda kendisi Andy Serkis için şu ifadeleri kullandı:

”Andy, şu ana kadar çalıştığım en değerli oyunculardan biridir. Hiç konuşmadan sadece bakışları ile yüzlerce şey anlatabilir. Sergilediği insansı maymun performansı ise zaten müthiş.”

Görsel efektler 1993’te Peter Jackson, Richard Taylor ve Jamie Selkirk’ün kurduğu Weta Digital tarafından tasarlandı. Kelime olarak, bilinen en iri böcek türlerinden biri olan Weta’ya ithafen şirkete bu isim verilmiştir. Yani en kaliteli görseller bizde mesajı veriyor olabilirler. Pek yanılıyor da sayılmazlar. Şimdiye kadar onlarca akademik ödülü bulunan bu şirket Lord of the Rings, Planet of the Apes, Avatar, X-men, Van Helsing, The Jungle Book, Contact, District 9, Chappie gibi sinema tarihi için altın değerindeki birçok önemli yapımın tasarımını üstlenmiştir.

Spoilerdan kaçınarak serinin konusuna bir değinecek olursak; ilk filmden de hatırlayacağınız gibi normalde alzheimer hastalığını tedavi etmek için düzenlenen retrovirüs projesi, ne yazık ki başarıya ulaşmıyor ve insanlar üzerinde ölümcül etkiler gösteriyor. Diğer yandan öteki kuyruksuz maymunlarda (eski dünya maymunları) ise zeka gelişimi sağlıyor. Virüs evrimleştikçe enfekte olan insanların konuşma gibi becerileri köreliyor. Fakat diğer primatların kabiliyetleri gittikçe artıyor. Tabii hatırlarsanız Caesar en başından beri farklıdır. Henüz yavruyken annesinin yanından alındığından beri…

Kuyruksuz maymunların değişimi tüm seride müthiş bir şekilde işlenmiştir. Özellikle Caesar, ilk filmden bu yana tıpkı Breaking Bad‘deki Walter White gibi harika bir şekilde gelişmiştir. Ayrıca bardağın boş tarafını görmekte ısrarcı olan önceki filmden bildiğiniz Koba da bu yapımda Caesar’ın zihnini bırakmıyor ve Caesar’ın karanlık tarafı olmaya devam ediyor. Önceki yapımlardan farklı olarak aksiyonun yanında mizah ve dramın görünürlüğü de bir hayli yüksek. Özellikle mizahın tadında bırakılması günümüzde hasret kaldığımız meziyetlerden.

Temel olarak Caesar’ın direnişi kaldığı yerden devam ediyor. Bu filmde toplumuyla birlikte Caesar’ın, diğer kuyruksuz maymunlara korku salıp onları kendi komutasına alan ve onlara ”eşek” lakabı takan albayla mücadelesine tanık olacaksınız. İnsanların kendileri dahil her tür primatla ne alıp veremediğini tekrar sorgulayacaksınız. Acaba bu, apeks bir yırtıcı rolüne bürünmeye çalışan insanın kendisinden mı kaynaklanıyor?

War for the Planet of the Apes, 1968 yapımı kült öncüsünden farklı bir tat verse de; bilimkurgu sineması altında, hatta genel olarak sinema tarihi altında son derece özel bir yeri hak ediyor. Üçlemeler arasında nadir bulunan gittikçe güzelleşen yapımlardan biri olarak bu yeri koruyacağına da şüphe yok. Ayrıca filmin sonu, “Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan… Değişime en çok adapte olabilendir hayatta kalan.” sözünün sahibi Charles Darwin’e de saygı duruşunda bulunulduğunu düşünmek mümkün. Unutmayın Apes! Together! Strong!

Yazar: Pedram Türkoğlu

Anatomi araştırmacısı, tıp doktoru, bilim yazarı, yaban hayatı fotoğrafçısı.

İlginizi Çekebilir

arrival

Bilimkurguda Uzaylılarla İletişimin Örnekleri

Bilimkurgu geniş kitlelerce sevilen bir tür hâline geldiğinden beri en çok kullanılan konseptlerden biri uzaylılar …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et