degistirilmis karbon 2

Değiştirilmiş Karbon’dan Siberpunk Kavramlar

Son dönemin en dikkat çekici kitaplarından biri olan Değiştirilmiş Karbon ile ilgili yazmış olduğum inceleme yazısından sonra kitabın incelemesine dair birkaç dokunuş daha yapmamın faydalı olacağını düşünüyorum. 26.yy’ı yaşayan BM’nin tekelindeki Morgan Evreninde yazar, adeta bizlerin de bu evrende yaşamasını istiyor gibi. Öyle ki kahramanımız Takeshi Kovacs’ın günlük olağan dilinde hayat bulan birçok kavramla karşılaşıyoruz. Her ne kadar okunması sırasında yer yer boğucu olsa da kitabı özel kılan temel etken Siberpunk’a kattığı/katacağı yeni terimler olacaktır.

Önceki yazımda da bahsettiğim gibi kitabı iki yönüyle ele almakta fayda var: Eğer ortalama bir bilimkurgu okuyucusuysanız, kitabın polisiye kısmındaki tempo sizi öylesine sürükleyecek ki karşınıza çıkan kavramlara takılmak yerine onları ezip ilerlemeyi tercih edeceksiniz. Bu haliyle okuduğunuzda bir çırpıda okunup bitecek bir kitap çıkıyor karşımıza. Elbette bu yönüyle değerlendirildiğinde kitap bittiğinde kendinize muhtemelen “Ben şimdi ne okudum?” diyeceksiniz. Çünkü isimler, mekânlar, teknolojik kavramlar, değişen/değiştirilen kılıflar sindirilmeden okunduğu takdirde kitabı bitirseniz de aklınızda çok fazla bir şey kalmayacak. Ya da en iyi ihtimalle aklınızda kalanlar bir kap çorbaya dönüşecek.

Diğer yönden sıkı bilimkurgu okuyucuları için okuma işi biraz zor olacaktır. Hemen hemen her paragrafta karşımıza çıkan terim ve kavramların çok azının açıklama ve detaylandırmasıyla karşılaşmak kafa karışıklığına ve anlatının tempolu hızından geri düşmek anlamına gelecektir. Morgan, hepimizi bu evrende yaşıyor gibi mi düşündü, yoksa eserin devam kitaplarında bu evreni daha detaylı mı anlattı bilemiyorum ancak Siberpunk türünün tutkunları Kovacs’ın anlatımında karşılaştığı kavramlar üzerinde durmak ve düşünmek isteyecektir. Bahsi geçen kavramların öne çıkanlarını listeleyerek diziye başlamadan kitabı okuyacaklar için bir ön izleme oluşturmak istiyorum. Kitapta açıklaması yapılan kavramları spoiler vermemek adına bu yazımda detaylandırmayacağım. Böylelikle Netflix’teki uyarlamayı izlemeden önce kitabın hakkıyla okunması adına hayal gücünüz üzerine alıştırmalar yapacağınızı umuyorum.

Amanglikan, Askeri Nörokimya, Aynaağaç, Antişok Contaları, Antibölgesel kılıf, AntiProtektora, Antisenesans Tedavisi, BM Adalet Anlaşması, BM Doları, BM Sömürge Komando Birlikleri, BM’nin 231.4 Sayılı Önergesi, BM Yüksek Mahkemesi, Biyoteknoloji, Biyomekanik Sistem, Biyokabin, Bedensel Hasar, Bedensel Hasar Depertmanı, Betatanatin (Biçici), Bay City, Bellaflor, Biyokorsan, Başım Bulutlarda, Condomar, Çizgisel Silah, Dijitalleştirilmiş İnsan (d.i.), Dijital İnsan Depolama,  D.İ.T. Geri Kazanımı ve Klonik Kılıflamaların Güvenli Muhafazası, D.İ.T Deposu, Disk, DNA Kodlu Banka Hesabı, DNA Ödemesi, DNA Kodlama Diski, Dermatolojik Yama, Değiştirilmiş Karbon, Denizciler, Derialtı İzleyici, Elçi, Empatin, Ezan-Cami, EMP, Et Pazarı, Enjeksiyon kaydı, Empatist, Fraktal Türev, Füzyon 9,  Forklift, Fotoküp, Feromonal Arayüz, Fabriko, Fotoresöptör, G.Ö. (Gerçek Ölüm)…

Helyum Ambarı, Holografik Pankart, Holografik Pankart jeneratörü, Holofener, Holodosya, Hipnofon, Hipso Sistem, Holografik Ekran, Sonokodun, Halüsinojen El Bombası, Hiposprey, Hipnoz ve Nöroleptik Soruşturma, Hiperuzay Transferi, Heckler & Kock Misket Tabancası, Harlan Yörünge Muhafızları IP Zırhlısı, İllüminyum, Ingram Misket Bombası, JacSol, Kordiplomatik, Kimyasal Kararlılık, Kılıf, Kılıf Tankları, Kılıflama İstasyonu, Kılıf Çetesi, Kortikal Bellek, Kortikal Bellek Güncellenmesi, Keiretsu, Kaliforniya İlk Sömürge Bankası, Klinik Onarım, Kızılötesi Sesaltı Vücut, Kodakristal, Kemmer Eğimi, Kararlı Alışveriş, Kısa Mesafeler, Kontrole Tabi Maddeler, Khumalo Nörokimyası, Kruvazör, Karbon Kod Hafızası, Korku Kutusu, Lokalizatör, Letinol, Lock-Mit Taşıtı, Met’ler, Müşteri Yansıtma Sistemi, Mikro El Bombası, Mikrojak, Mikrokopter, Nörokimya, Neo-Mao Propagandası, Neoendüstri, Nilvibe Kabini, Nakamura Kılıfı, Nöroelektrik Sınav…

Quell, Quellist, Otostereogram, Ototaksi, Otocerrah,  Quell Anıt Tugayı,  Orbital Gözetim Sistemi, Otomatik Çipler, Ö & T Bellek (Öfkeli ve Tutarsız), Parıltı Sistemi, Protektora, PsychaSec, Pacificion Deniz Kalkınma Şirketi, Psikiyatrik Bellek, Psikodinamik/Bütünlük Eğitimi, Parçacık Ateşleyici,  Poligraf testi, Protektora Denizcileri, Panama Rose, Protez Kablolar, Plazma Tabancası, Periferik Görüş Yeteneği, Parabolik Yansıtıcı, Psikocerrahi, Retro-Çağrışımsal Suç, Rawling 4851, Sıvı Kristal, Senteta, Sentetik Kılıf, Şanfilizi, Seyyar Gerilla Güçleri, Siber Arayüz, Silme, Ses Tarama Paketi, Serbest Ticaret Koruyucu, Statik İtme Ünitesi, Ses Kodlayıcısı, Satiron-Gedin, Sunjet Parçacık Ateşleyici, Sanal Sharya, Sanal İşkence, Sanal İşkence Programı, Sinaptik/Kimyasal amplifikatör, Sinamorfesteron, Spinal Sinir, SkySystem Orbital Hava Ağı, Simultec Virüsü, Sextant, Smith & Wesson, Şehitotu, Tetrametin, Temel Elçi Taktikleri, Telegörsel, Tematik, Tanrı’nın Şehitleri, Tengu, Termik İmza, Tebbit Bıçağı, Uydu Koruması, Uzaktan Güncelleme, Videofaks, Veri Faresi, Veri Diski, Vakum komutası, Varoluş Vertigosu, Yayın Ünitesi, YZ, Zihin Lokması, WorldWeb One, 653 Sayılı Önerge…

Yazar: Varlık Ergen

sabaha karşı başlamış bir doğumun eseriyim_ cennet bahçelerinden düşenlerdenim bir de- parçalanmış benliklerimin gölgesinde bir bireymiş gibi yaşıyorum_ tuzlu suyun yakınlarında olmak şanslı kılıyor beni- #ModelEvren #Sinestezi #KaraDua varlikergen.com -yazar-okur-seslendirir-

İlginizi Çekebilir

dunyayi ardinda birak

Dünyayı Ardında Bırakmak Mümkün mü?

Netflix’te yayımlanan ve en çok izlenenler listesine girerek tartışmaların odağına yerleşen Dünyayı Ardında Bırak (Leave …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et