Cihad Üçlemesi #2 – Dune: Makinelerin Seferi

Brian Herbert ve Kevin J. Anderson tarafından kaleme alınan Makinelerin Seferi, bizi klasik Dune evreninin ilk evrelerine götürüyor. Kendimizi, Cihad serisinin ilk kitabı Butleryan Cihadı ile başlayan ve acımasız makineler ile yapılan ölüm kalım savaşının tam ortasında buluyoruz. İnsanlığın verdiği bu mücadelede öne çıkan ve savaşlara liderlik eden önemli karakterlerden biri de makinelerin eskiden güvenilen biyolojik kölelerinden biri olan Ulu Patrik İblis Gonjo‘dur. Gonjo, Cihad’dan ziyade politika ve kendi efsanesini yaratmakla ilgilenmektedir.

Çok uzun yıllar boyunca Ebedizihin Omnius’un en güvenilir biyolojik kölelerinden biri olan Vorian Atreides, babası Agamemnon‘un ısrarı üzerine ömür uzatma tedavisine başlar ve çok uzun bir ömre sahip olur. En sonunda, dünyada esir tutulan Serena Butler‘in sorgulayıcı doğasından etkilenerek babasını ve Ebedizihin Omnius’u sorgulamaya başlar. Düşünsel bir dönüşümün sonucunda Cihadın en güçlü komutanlarından biri ve Atreides hanedanının kurucusu olur. Böylelikle Omnius, insan doğasını anlamada ve karşı strateji geliştirmede kendisine yardımcı olan en önemli kişiyi kaybetmiş olur. Sadece bununla kalmaz, Vorian tarafından yazılmış bir virüs, robot arkadaşı Seurat tarafından Omnius’un tüm kopyalarına yayılır.

Bu savaşın kazanılabilir olabileceği fikrini insanlara ilk aşılayan askeri deha Xavier Harkonnen, kendi isminin karalanmasına neden olacak kadar büyük bir fedakarlık yaparak IX gezegenini özgürlüğüne kavuşturur. Öte yandan Omnius’un kontrolü dışındaki ender robotlardan olan Erasmus, meraklı doğası gereği insanlar üzerinde deneyler yapmaya devam etmektedir. Erasmus, Omnius ile insanların da makineler kadar düzenli ve medeni olabileceği iddiasına girer ve özel bir örnek olan Gilbertus Albans üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ilk gerçek mentat elde edilmiş olur.

Ginazlı savaşçı askerlerin efsanevi lideri Zon Noret, yenemeyeceği tek düşmanı olan bir doğal afette yaşamını yitirir. Zon Noret tüm bildiklerini diğer Ginazlı savaşçılara aktarmakla kalmaz, aynı zamanda ele geçirilip savaşçıları eğitmekte kullandıkları bir robot olan Chirox’a da bu bilgileri vermeyi başarır. İnsanların makinelere karşı kutsal savaşındaki en büyük etkenlerden biri olan Ginazlı kılıç ustalarının üstün savaş becerisindeki sır da bu şekilde açıklığa kavuşur.

Bu arada, Dune klasik serisinden bildiğimiz teknoloji de yaratılmak üzeredir. Her ne kadar teknolojinin en büyük yaratıcısı Tio Holtzman olarak bilinse de, Norma Cenva‘nın uygulamada Holtzman’dan önde olduğunu fark ediyoruz. Poritrin gezegeninde ilk kişisel Holtzman kalkanı denemeleri yapılırken, bu alana kazara bir lazer silahının ateşlenmesi sonucu tüm laboratuvar havaya uçar. Kazadan şans eseri kurtulan Norma Cenva gezegeni terk eder. Patlamanın hemen öncesinde başlamış olan isyan da patlama sayesinde tesadüfen bastırılır. Bu arada, Rossak Ana Büyücüsünün kızı, kendisine miras kalan görevi gereği insanlığın makinelere karşı olan savaşında öncülerden biri olarak Titan Xerxes’in yakalanması ve işkence edilmesinde büyük rol oynar. Poritrin’deki kölelere gelince, Zensunni olan bu kölelerin bir kısmı, uzay limanındaki bir uzay gemisini çalarak Arrakis adında uçsuz bucaksız çöllerin bulunduğu bir gezegene doğru yola çıkarlar. Bu grup, kısa süre içinde Kum solucanı binicisi olan Selim‘e katılarak ilk Fremen grubunu oluştururlar.

Bu hikaye, genel görüşün aksine Dune evreninin savaşlara ne kadar uygun olduğunu göstererek okuyucusunu şaşırtmaya devam ediyor. Akıllarda kalan son bir soru ise, Omnius’a boyun eğmek zorunda kalan ve isyan planları yapan Titanlar’ın durumudur. Acaba Titanlar, tekrar üçüncü bir özgür güç olarak ortaya çıkabilecek midir?

Bildiğiniz her şeyi yeniden öğreneceksiniz.

Gelecek, geçmiş ve şimdi iç içe geçip sarmalanmıştır, zaman içindeki herhangi bir noktayı oluşturan örgü budur.

Önceki Sonraki

Yazar: Hamdi Güzeliş

Makine Mühendisi. Dağların, newage müziğin ve bilimkurgunun uzun yıllardır tutkunu. "Turk Seti Team" üyesi.

İlginizi Çekebilir

dune kapak

Dune Senaristleri Zorlukların Üstesinden Nasıl Geldiklerini Anlattı

Geçtiğimiz günlerde Dune filminin resmi Twitter hesabı, “Dune‘u tek cümle ile açıklayın,” diye bir tweet …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et